GRENADA CHOCOLATE FACTORY

Tillsammans med många människor på denna jord delar jag en stor kärlek till choklad. Under en resa till västindien förra vintern hyrde vi en dag en bil för att äventyra lite. Ett av våra stopp på ön Grenada blev självklart deras chokladfabrik. Grenada Chocolate Company har inte bara blivit hyllade för deras smakrika chocklad utan också för deras miljövänliga produktion. Det som jag tyckte var så extra intressant med denna fabriken var just det. Kakaobönorna odlas ena sidan av vägen och rostas på andra, knappt 50 meter bort. 
eEn pratglad och supertrevlig guide visade oss runt. Först gick vi till odlingarna där han tog ner en mogen kakaofrukt och öppnade den. Förvånade blev vi när bönorna inuti växten var vita och slemmiga. Vi fick smaka och blev ännu mer förvånade då det smakade sötsurt. Ingen chokladsmak alls. Dessa bönor ska länge ligga i stora tunnor och förflyttas för hand mellan tunnorna för att syresätta flera gånger. Inuti dessa vita bönor finns en hårdare massa som är lila. Där inuti finns den beska chokladsmaken, men det är inte gott. Smakar värre än 100-procentig choklad.
När den processen är klar strös bönorna ut på större ytor för att torkas. Varje halvtimme har de anställda som går runt och flyttar runt lite på bönorna med fötterna. De kallar de för att "walk/dance the cocoa". Alexander hjälpte vänligt till. Om jag inte minns fel så rostas bönorna sedan efter att de torkat under en längre period, för att sedan malas till kakaopulver och sedan till chokladblocken. Smaken är nästan obeskrivligt god. Den är så rik i smaken, mjuk och fruktig. Det är absolut den bästa chokladen jag någonsin smakat, och vet inte om det ens går att bli bättre än såhär. Det är med säkerhet svårhittat. 
 



Kom ihåg mig?